Jak obiecałam drugi tort - tym razem przygotowany z okazji Chrztu Świętego. Dwu piętrowy z biszkoptów, z kremem czekoladowo-orzechowym (śmiesznie prosty, a tak pyszny, że nikt się nie oprze ;), prażonymi migdałami i konfiturą wiśniową. Do dekoracji użyłam masy cukrowej, barwników do ciasta i cukrowych perełek. Żeby uzyskać perłowy kolor masy najlepiej ją po prostu pomalować odpowiednim barwnikiem rozpuszczonym w wodzie, barwniki perłowe nie są tak skoncentrowane jak kolorowe.
Przepis:
Krem czekoladowo-orzechowy z prażonymi migdałami
składniki (na powyższy tort):
- 500 g serka mascarpone
- 400 g Nutelli
- garść płatków migdałowych
przygotowanie:
Mascarpone miksowałam ok 10 sek., następnie dodałam Nutellę i miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Wcześniej uprażone na suchej patelni płatki migdałowe dodałam do kremu i wymieszałam.
Wykonanie tortu krok po kroku:
- pieczemy biszkopty wg. przepisu: jeden w większej, drugi w mniejszej tortownicy
- przygotowujemy masę cukrową - owijamy folią spożywczą
- przygotowujemy krem i masę maślaną - trzymamy w lodówce
- przygotowujemy dekoracje - w moim przypadku dzidziuś i tabliczka z imieniem
- wystudzone biszkopty przekrawamy na mniejsze blaty
- nasączamy biszkopt ponczem np. z wódki, wody i soku z cytryny
- kolejne warstwy przekładamy kremem na zmianę z konfiturą wiśniową
- kiedy mamy już 2 torty mniejszy wstawiamy do lodówki a większy smarujemy kremem maślanym i przykrywamy masą cukrową, następnie to samo robimy z drugim tortem
- umieszczamy mniejszy tort na większym
- dekorujemy - mój dzidziuś zyskał kołderkę z masy cukrowej, ozdoby z masy przyklejamy na wodę, natomiast perełki najlepiej przykleić na zwykły lukier
- koniec :)
Pozdrawiam i zapraszam w przyszłym tygodniu na pyszną roladę :)
Tort jest prześliczny! Pozdrawiam!
ReplyDelete