Trzecia odsłona tortu. Pyszny i lekki krem śmietanowo-serowy z ananasem - świetna alternatywa dla typowego kremu tortowego :) I masa maślana, która oddziela śmietanę od masy cukrowej.
Przepis na krem* (na tort o śr. 20 cm):
składniki:
1/4 litra śmietany 30%
1/2 małego kubka śmietany 18%
1/4 szklanki cukru
sok z 1/4 cytryny
1/4 litra śmietany 30%
1/2 małego kubka śmietany 18%
1/4 szklanki cukru
sok z 1/4 cytryny
1 serek Bieluch
1 1/2zagęstniki – śmietan-fix
1/2 puszki ananasa
przygotowanie:
przygotowanie:
Śmietanę 30% ubiłam na sztywno. Bielucha, śmietanę 18%, cukier i sok z cytryny zmiksowałam. Dodałam ubitą śmietanę, a na końcu zagęstniki.
Rozłożyłam na cieście, a na masę położyłam ananasa.
*Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje Co Nieco.
Przepis na masę maślaną:
składniki:
1/2 kostki masła
1/4 szkl. cukru pudru
kilka kropli aromatu pomarańczowego
przygotowanie:
Utarłam masło z cukrem na puch, a na koniec dodałam aromat.
Pozdrawiam serdecznie :) Jeszcze dziś finał =D
Masa maślana idealna. czekam na finał!
ReplyDeleteŚmietan-fix - świetna sprawa. I bez chemii! Bo to tylko glukoza i skrobia, no co prawda ta już chyba zagęszczona czy modyfikowana, ale to nie taka jeszcze tragedia.
ReplyDeleteA ja dzisiaj popsułam masę czekoladowo-śmietanową i musiałam kupić następną śmietanę. Tą ubiłam już bez udziwnień.
Masa serowo-śmietanowa - Mmm!
Świetny cykl o torcie. Czekam na kolejne odcinki
ReplyDeleteDziękuję bardzo :)
ReplyDelete