Sunday, October 21

Tort Księżniczka


Prawie 300 dni.
Tyle czasu zajęło mi napisanie nowego posta. To strasznie długo, ale tak szybko zleciało... Mam nadzieję, że wybaczycie mi ten niebyt - oczywiście uzasadniony setką spraw na głowie, nowym mieszkaniem, przeprowadzką i fachowcami - i zajrzycie do mnie na pyszny tort :) Został przygotowany dla Małej Dziewczynki z okazji urodzin - biszkopt przełożony musem z białej i gorzkiej czekolady. Tak naprawdę tort wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Na pewno dobrze jest mieć formę na biszkopt w kształcie stożka, to ułatwia pracę. Ale ja użyłam metalowej dość głębokiej miski i tortownicy - biszkopt z samej miski był za niski. Lalkę musimy rozebrać, a włosy najlepiej owinąć folią spożywczą.

Przepis:

Biszkopt - TU
Masa cukrowa - TU
Krem maślany - TU

Mus z gorzkiej czekolady*
składniki :
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 350 ml śmietanki 36% lub 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
przygotowanie:

Czekoladę połamałam na kosteczki, roztopiłam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą połączyłam z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę ubiłam na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszałam ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej.

Mus z bałej czekolady

składniki:
  • 250 g sera mascarpone
  • 60 g białej czekolady
  • 350 ml śmietanki 36% lub 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
przygotowanie:

J.W.

Wykonanie tortu krok po kroku:

- pieczemy biszkopty wg. przepisu: jeden w misce lub specjalnej formie, drugi w tortownicy
- przygotowujemy masę cukrową - owijamy folią spożywczą
- przygotowujemy musy czekoladowe i masę maślaną - trzymamy w lodówce
- wystudzone biszkopty przekrawamy na mniejsze blaty
- nasączamy biszkopt ponczem np. z wódki, wody i soku z cytryny
- kolejne warstwy przekładamy bardzo zimnym musem
- w miejscu gdzie ma wejść lalka robimy dziurę
- wkładamy lalkę
- tort samrujemy kremem maślanym
- ubieramy tort w sukienkę z masy cukrowej i dekorujemy
- koniec :) Zobaczyć uśmiech na twarzy Jubilatki - BEZCENNE :)



Pozdrawiam i zapraszam na kolejny tort - z okazji Chrztu Świętego - już w przyszłym tygodniu :)



* Orginalny przepis na mus znajdziecie TU.


7 comments:

  1. Replies
    1. Jak zwykły tort - biszkopt, masa ciemna, biszkopt, masa biała itd:) Zdjęć nie mam, bo za szybko został zjedzony :)

      Delete
  2. Cieszę się, że jesteś .... piękny tort:)
    Wiesz jak serduszkowa zawieszka od Ciebie pięknie dekoruje nasz pokój:) pozdrawiam ciepło

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...