Wednesday, June 15

Risotto ze szparagami i kurczakiem


Tegoroczny romans ze szparagami jakoś mi nie wyszedł. Najpierw "przegotowałam" wersję "do obiadu", ale zjadłam takie troszkę za miękkie. Później przesoliłam risotto (a to muszę szczerze przyznać rzadko mi się zdrza, prędzej o soli zapominam ;), ale gdyby nie ta sól to risotto byłoby naprawdę smaczne :) W tym roku już im daruję, ale mam nadzieję, że w przyszłym będzie lepiej. Ale wiecie jak to mówią o nadziei... ;)


Przepis* (na 2 porcje):

składniki: 
  • ok. 10 szparogów 
  • średnia cebula cienko pokrojona 
  • 6 dkg masła 
  • 35 dkg ryżu typu Arborio lub Carnaroli 
  • 1 litr bulionu  (mój był zdecydowanie za słony ;/)
  • kieliszek białego wytrawnego wina  (pominęłam)
  • 2 łyżki śmietanki 
  • 2 łyżki tartego parmezanu 
  • sól, pieprz
przygotowanie:

Każdy szparag podzieliłam na trzy części. Czubek ugotowałam do miękkości we wrzącej wodzie, część środkową obrałam i pokroiłam na małe kawałki, a część końcową wyrzuciłam. Cebulę i pokrojone szparagi podsmażyłam na maśle około 5 minut w garnku o grubym dnie. Dodałam suchy ryż i smażyłam jeszcze kilka minut. Zmniejszyłam ogień i, znów mieszając, dodawałam powoli gorący rosół (ryż musi być "spragniony" zanim doda się następną porcję rosołu). Cała operacja będzie trwała około 20 minut. Pod koniec gotowania dodałam parmezan i śmietankę, wymieszałam, udekorowałam ugotowanymi czubkami szparagów i przyprawiłam.

* Przepis znalazła u Oli, autorką jest Tessa Capponi-Borawska.

Smacznego! 


Pozdrawiam serdecznie :) 

13 comments:

  1. Karolino, uwielbiam risotto, a ze szparagami to już bardzo. U Ciebie pysznie! Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Takie risotto to same pyszności :)

    ReplyDelete
  3. Wspaniałe risotto, u mnie będzie też niedługo :)

    ReplyDelete
  4. Pyszne zdjęcia!Wspaniałe danie.

    ReplyDelete
  5. uwielbiam risotto, Twoje musi być pyszne

    ReplyDelete
  6. a tam lekko przypalone:) ...nie widać:) a prezentuje się świetnie:) pozdrawiam

    ReplyDelete
  7. Mniam! Piszemy się na każde risotto ze szparagami :)

    ReplyDelete
  8. Nie dość, że risotto to jeszcze ze szparagami :) Pyszności!

    ReplyDelete
  9. I tak pewno było pysznie ;-P Moja Starsza Siostra nei zje, na przykład, czegoś nie przesolonego ;P

    ReplyDelete
  10. Znalazłam swoje idealne risotto :D

    ReplyDelete
  11. och, aż mi się śliniaki pobudziły na myśl o tym daniu:)

    ReplyDelete
  12. kuchenne psikusy każdemu się zdarzają, risotto zaś doskonałe :)

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...