Thursday, March 24

Sezamowy schab z makaronem stir-fry


Mój Tata zawsze lubił kuchenne eksperymenty. Pracując wiele lat za granicą próbował najróżniejszych (często dziwacznych) potraw np. zupy z rekina. Ale szpinaku nie tknie - chyba uprzedził się oglądając zachodnie filmy ;p Najbardziej smakują mu dania pikantne, do tego stopnia, że potrafi posypać gulasz, albo kotleta pieprzem kajeńskim - na co zawsze patrzyłyśmy ze zdziwieniem ;) To Tata namówił nas na pierwszą wizytę w chińskiej restauracji. Pamiętam ją do dziś :) Głównie dlatego, że kazano nam BARDZO długo czekać na zamówienie. Ale później wszystko zniknęło ze stołu w oka mgnieniu :) Do dziś lubimy kuchnię dalekiego wschodu, dobierając składniki tak, żeby nie musieć długo czekać, a jednocześnie zjeść coś pysznego :) A Wy lubicie "łeptowine" ;p 

Przepis:

składniki (na 2-3 porcje):
  • 300-400 g schabu
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • ok. 5 cm kawałek pora 
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • 300 g makaronu (chińskiego lub zwykłego spaghetti)
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub balsamicznego
  • imbir, kolendra, sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
przygotowanie:

Schab pokroiłam w paski i zamarynowałam (sosy, ocet, przyprawy). Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Warzywa umyłam, obrałam, pokroiłam. Na oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam schab i smażyłam kilka minut. Dodałam warzywa i smażyłam kolejne 2-3 minuty. Dodałam makaron, doprawiłam i posypałam sezamem.

Smacznego!


Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :)

8 comments:

  1. Karolino, uwielbiam chińską kuchnie głównie dlatego, że gotując na chiński sposób niczego nie muszę już zmieniać ani modyfikować - ot biorę przepis, robię i od razu jest zdrowo, a przy tym pysznie.:)
    Twój makaron wygląda ekstra i na pewno tak samo smakuje - narobiłaś mi nim nieziemskiej ochoty na stir-fry.:)

    ReplyDelete
  2. wygląda bardzo apetycznie :) na pewno wypróbuję, pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. Mam ostatnio ochotę na dania z sezamem. Muszę sobie coś takiego przyrządzić.

    ReplyDelete
  4. Jakbym czytała o swoim tacie :D To zainteresowanie egzotycznymi smakami i umiłowanie pikantnego :) Dzięki temu z entuzjazmem znosił moje pierwsze eksperymenty z egzotycznymi kuchniami świata. Ja też mam ostatnio "smaka" na Azję :)

    ReplyDelete
  5. Wygląda pysznie! Sezamowo jest ciekawie.A eksperymenty w kuchni zawsze są początkiem czegoś dobrego.

    ReplyDelete
  6. bardzo apetyczne danie. w kuchni chińskiej oprócz smaku, uwielbiam aromat tych dań. Twoje musiało być niezmiernie aromatyczne

    ReplyDelete
  7. Ja też uwielbiam azjatycką kuchnię i wszelkie stir-fries - ten sezamowy przepis brzmi przepysznie! Pozdrawiam idę gotować moje azjatyckie, kokosowe curry:)

    ReplyDelete
  8. Dość niekonwencjonalny ten schab. Mój ulubiony to ten ze śliwką, ale lubię próbować nowych smaków, więc taki z makaronem i z sezamem bardzo mnie ciekawi. Danie wygląda świetnie - kolorowe, przyprószone sezamem.

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...