Efektownie wyglądająca i bardzo smaczna przekąska. Przynajmniej mi bardzo smakowała, bo mój mięsożerny Mąż uznał, że to ciekawy smak, ale ... nie jego ;/ Ręce opadają (a Sonia powiedziałaby, że nawet coś więcej ;)... Ale nie sugerujcie się kulinarnym gustem A. w kwestii dań wegetariańskich, bo on nawet chłodnika nie chciał zjeść (- Mam jeść to zielsko?!?) - muszę przyznać, że minę miał bezcenną ;)
Wracając do ruloników - często widziałam takie w różnych magazynach kulinarnych i jakoś nigdy nie mogłam się zebrać do zrobienia, ale teraz na wiosnę takie zielone przekąski smakują jeszcze lepiej niż w inną porę roku :) Przy okazji przekonałam się, że fajne jest połączenie białego sera z miętą :)
Przepis:
składniki (na 4-5 porcji):
- 1 średnia cukinia
- 250 g białego sera (lub sera typu feta)
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka piórek szczypiorku
- gałązka mięty
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
przygotowanie:
Cukinie umyłam i pokroiłam nożykiem szczelinowym na paski. Smażyłam na oleju do momentu aż stały się szkliste, a następnie jeszcze chwilę z drugiej strony, odsączyłam z nadmiaru tłuszczu. Twaróg wymieszałam z posiekanymi ziołami, przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Posmarowałam plasterki cukinii twarogiem do połowy długości i zrolowałam.
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie komentarze, które są niesamowitą inspiracją do dalszego działania :)
jakie śliczne :) uwielbiam cukinię
ReplyDeletewłaśnie coś bardzo podobnego planuję zrobić jutro na przyjęcia. świetnie się prezentuje taka przystawka ;)
ReplyDeleteImponujące! :)
ReplyDeleteJakie śliczne! bardzo eleganckie:)
ReplyDeleteWitaj :) Cudownie wyglądają Twoje ruloniki i chętnie bym się pokusiła na jeden. Niedługo na moim blogu pojawią się (bo już mam zdjęcia gotowe)dwie wersje (z wędliny)ruloników skierowana bardziej w stronę Twojego lubego :) Zapraszam :)
ReplyDeleteWyglądają po prostu ślicznie!
ReplyDeleteNa pewno skorzystam z tego przepisu, bo uwielbiam twaróg we wszystkich odsłonach, a szczególnie w tych mocno apetycznych.;)
Karolino, śliczne są! Wiosenne i lekkie.
ReplyDeletezielone cudeńko! aż chce się jeść od samego patrzenia:)
ReplyDeleteŚwietna przystawka:)
ReplyDeleteNiezwykle wiosennie się zrobiło:)
ReplyDeleteBardzo smakowita przystawka.
Pozdrawiam:)
Fantastycznie wyglądają te Twoje roladki! A smak twarożku z miętą to jedno z bardziej smakowitych połączeń:) Muszę koniecznie wypróbować! Pzdr Aniado Ps. Cudne zdjęcia i cała aranżacja!!!
ReplyDeleteAleż przepiękne zdjęcia! I same ruloniki wspaniałe! Zachwycam się i pozdrawiam mocno:)
ReplyDeletejak zielono, jak wiosennie, jak radośnie!
ReplyDeletewspaniała przystawka.
Pyszne i wiosenne! Robię podobne roladki z pieczonego bakłażana, smakują wspaniale, ale Twoje z cukinią są dodatkowo takie śliczne...:)
ReplyDeleteja bym to zielsko wciągnęła w mgnieniu oka, u la la mięta !!!
ReplyDeleteprześliczne i świetne zdjęcia, zapraszamy do podzielenia się nimi z innymi na naszej stronie! :)
ReplyDeleteMhmh.. powiało sztuką :-))
ReplyDeletewww.przysmakiewy.pl