Monday, January 10

Kolorowa sałatka z łososiem teriyaki i derssingiem sojowo-miodowym


Już przy okazji sushi pisałam jak bardzo lubię łososia teriyaki, z resztą kurczaka też :) A że właśnie przy okazji robienia sushi sporo łososia mi zostało to wykarzystałam go do sałatki - przezież takie pyszności nie mogą się zmarnować :) Z tą sałatką dobrze komponuje się dressing sojowo-miodowy (pewnie dlatego, że w marynacie teriyaki są podobne składniki), ale myślę, że sosy na bazie śmietany, jogurtu, czy majonezu też by się sprawdziły. 


Przepis (na 2 porcje) :
składniki:
  • ok. 200 g surowego łososia
  • 2-3 łyżki marynaty teriyaki
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 peczka szczypiorku
sos: 
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

Wcześniej zamarynawałam łososia, a następnie ugotowałam na parze przez kilka minut, można go też zgrillować. Zostawiłam do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowałam sos: składniki podgrzałam w rądelku stale mieszając i również pozostawiłam do ostygnięcia. Umyłam i pokroiłam warzywa. Zdjęłam skorupki i pokroiłam jajka. Na dwóch talerzach rozłożyłam sałatę, a następnie na obwodzie ułożyłam warzywa, jajka i posypałam drobno pokrojonym szczypiorkiem. Środek wypełniłam pokrojonym na mniejsze cząstki łososiem (uwaga, trzeba dokładnie usunąć ości!). Sałatkę podajemy z sosem umieszczonym w osobnym naczynku.

Smacznego!
 
P.S. Przepraszam za jakość zdjęć, ale strasznie ciemno było :)

3 comments:

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...