Święta bez pierniczków to Święta stracone ;) Kierując się tym przesłaniem i w tym roku się zapierniczyłam :) Tegoroczny przepis pochodzi od Beaty z Lawendowego Domu i jest genialny! Ma trzy podstawowe zalety: ciasteczka robi się bardzo prosto, a jednocześnie są przepyszne i najważniejsze: nie trzeba czekać, aż zmiękną - można je bezkarnie podjadać od momentu zdjęcia z blachy - choć może to jednak wada?;) Bardzo polecam!!! 
Jeszcze kilka przemyśleń własnych. Nie odczekałam wystarczająco na ostygnięcie masy miodowej i za wcześnie połączyłam składniki - powstałe ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, wtedy włożyłam je na noc do lodówki i następnego dnia było idealna - dzięki temu w ogóle nie musiałam zagniatać ciasta. Jeśli rozwałkujemy pierniczki na ok. 5-7 mm należy je piec 15 min - będą trochę przypominały w smaku Katarzynki, jeśli natomiast rozwałkujemy ciasto na 2-3 mm należy je piec 12 min, a pierniczki smakują jak szwedzkie Pepparkakor. 
Przepis:
Ciasto piernikowe
składniki:
- 500g mąki
 - 1 ½ szklanki miodu
 - szklanka cukru pudru
 - ¾ kostki masła
 - jajko
 - łyżeczka sody
 - szczypta soli
 - opakowanie przyprawy do piernika
 
przygotowanie:
Miód podgrzewać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszać masę i pilnować, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia. To ważne, by masa miodowo-maślana była całkowicie zimna, ciasto osiągnie wtedy pożądaną konsystencję. Mąkę przesiać z sodą oraz solą. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto może wydawać się zbyt rzadkie i klejące. Należy je wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremką wyciąć pierniczki, a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 14-15 minut. Po wyjęciu odłożyć do ostygnięcia.
Lukier uniwersalny
- 1 białko
 - szczypta soli
 - szklanka cukru pudru
 - łyżka cukru waniliowego
 
przygotowanie:
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wsypać łyżkę cukru waniliowego i powoli dodawać cukier puder, sprawdzając, czy lukier jest wystarczająco gęsty. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru.
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za odwiedziny i zapraszam w następnym tygodniu - będzie coś słodkiego i oczywiście świątecznego :)
P.S. Dostałam jeszcze dwa wyróżnienia Liebster blog od Montki i Darii za które serdecznie dziękuję :) W pszyszłym tygodniu postaram się odpowiedzieć na ich pytania.





Koniecznie muszę wypróbować przepis! Od dawna o nich marzę!
ReplyDeletepierniczki piękne :) ale spędziłam już 2 baardzo długie wieczory z pierniczkami i w tym roku już mi to chyba wystarczy :) chociaż kto wie ...
ReplyDeleteAle superowe!
ReplyDeletePodziwiam Cię, za to, że chce Ci się robić takie ładne pierniczki :)
ReplyDelete