Friday, December 7

Gingerbread man i nie tylko :) - pierniczki A.D. 2012


Święta bez pierniczków to Święta stracone ;) Kierując się tym przesłaniem i w tym roku się zapierniczyłam :) Tegoroczny przepis pochodzi od Beaty z Lawendowego Domu i jest genialny! Ma trzy podstawowe zalety: ciasteczka robi się bardzo prosto, a jednocześnie są przepyszne i najważniejsze: nie trzeba czekać, aż zmiękną - można je bezkarnie podjadać od momentu zdjęcia z blachy - choć może to jednak wada?;) Bardzo polecam!!! 
Jeszcze kilka przemyśleń własnych. Nie odczekałam wystarczająco na ostygnięcie masy miodowej i za wcześnie połączyłam składniki - powstałe ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, wtedy włożyłam je na noc do lodówki i następnego dnia było idealna - dzięki temu w ogóle nie musiałam zagniatać ciasta. Jeśli rozwałkujemy pierniczki na ok. 5-7 mm należy je piec 15 min - będą trochę przypominały w smaku Katarzynki, jeśli natomiast rozwałkujemy ciasto na 2-3 mm należy je piec 12 min, a pierniczki smakują jak szwedzkie Pepparkakor. 


Przepis:

Ciasto piernikowe

składniki:
  • 500g mąki
  • 1 ½ szklanki miodu
  • szklanka cukru pudru
  • ¾ kostki masła
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do piernika
przygotowanie:

Miód podgrzewać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszać masę i pilnować, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia. To ważne, by masa miodowo-maślana była całkowicie zimna, ciasto osiągnie wtedy pożądaną konsystencję. Mąkę przesiać z sodą oraz solą. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto może wydawać się zbyt rzadkie i klejące. Należy je wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremką wyciąć pierniczki, a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 14-15 minut. Po wyjęciu odłożyć do ostygnięcia.


Lukier uniwersalny

skłądniki:
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
przygotowanie:

Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wsypać łyżkę cukru waniliowego i powoli dodawać cukier puder, sprawdzając, czy lukier jest wystarczająco gęsty. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru.

Smacznego!


Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za odwiedziny i zapraszam w następnym tygodniu - będzie coś słodkiego i oczywiście świątecznego :)


P.S. Dostałam jeszcze dwa wyróżnienia Liebster blog od Montki i Darii za które serdecznie dziękuję :) W pszyszłym tygodniu postaram się odpowiedzieć na ich pytania.


6 comments:

  1. Koniecznie muszę wypróbować przepis! Od dawna o nich marzę!

    ReplyDelete
  2. pierniczki piękne :) ale spędziłam już 2 baardzo długie wieczory z pierniczkami i w tym roku już mi to chyba wystarczy :) chociaż kto wie ...

    ReplyDelete
  3. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    ReplyDelete
  4. Podziwiam Cię, za to, że chce Ci się robić takie ładne pierniczki :)

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...