Monday, March 14

Tort urodzinowy w stylu angielskim


Zapowiadany tort z okazji urodzin mojej Mamy - robiony na 6 rąk :) Drugie doświadczenie z tortem w stylu angielskim zaowocowało wiedzą, że masę cukrową jest lepiej zrobić bezpośrednio przed dekoracją - po nocy w lodówce dużo trudniej jest ją formować, mimo rozgrzania w mikrofalówce. Kokardę zrobiłam z masy połączonej z kakao (niestety trudno mi było uzyskać równomierny kolor), a perełki przykleiłam lukrem (szkoda tylko, że perełki były tak duże). A w środku był krem, który już pokazywałam - tylko zamiast ananasów dałam mandarynki, i mus z gorzkiej czekolady, który jeszcze pokażę. Mam nadzieję, że goście nie udawali, że im smakował ;) 




P.S. Niestety nie mam dobrych zdjęć, nie zdążyłam zrobić wcześniej, a na sali było ciemno.

Pozdrawiam serdecznie już całkowicie WIOSENNIE :)

20 comments:

  1. Piękny tort:) Angielskie są najpiękniejsze. Może kiedyś też mi się uda zrobić coś ładnego;)

    ReplyDelete
  2. piękny! :) marzę, że kiedyś nauczę się takie robić

    ReplyDelete
  3. Tort marzenie....piękny, naprawdę:) pozdrawiam ciepło

    ReplyDelete
  4. Cudowny! i bardzo elegancki.Podziwiam.
    Miłego dnia!

    ReplyDelete
  5. Kara - również uważam, że angielskie są najpiękniejsze :)

    Zauberi - to naprawdę nie takie trudne jak się wydaje, wiem po sobie :)

    Jolanto - cieszy mnie, że się podoba, pozdrawiam również :)

    Amber - dziękuję i również życzę miłego dnia :)

    ReplyDelete
  6. Piekna dekoracja! Sto lat dla twojej Mamy!

    ReplyDelete
  7. Karolino, ja za każdym razem, kiedy widzę Twoje kulinarne, ARTYSTYCZNE, dokonania - wymiękam.
    Czapka z głowy.
    I naprawdę wcale nie dlatego, że idzie wiosna.
    ;)
    Cudowny, cudowny ten tort!

    ReplyDelete
  8. Ja u Ciebie pierwszy raz... Tort prześliczny... ! Mam nadzieję,z e ja kiedyś tez za taki się zabiorę i, ze mi.... wyjdzie:) Pozdrawiam ciepło i ide zobaczyc niżej te masy:)

    ReplyDelete
  9. Śliczne wykonanie! Takie schludne i gładkie. Cacuszko:)

    ReplyDelete
  10. Tort piękny. Pozazdrościć mamie. A zdjęcia wcale nie takie złe.
    Pozdrawiam
    A.

    ReplyDelete
  11. Taki własnoręcznie wykonany smakołyk to chyba najlepszy prezent na urodziny. Smak, zapach, wygląd, tak, ale ta cała masa serca, która siedzi w środku, tutaj między mandarynkami a musem, owinięta cukrową masą... Mama musiała być wzruszona (nawet jeśli sama być może włożyła i swój palec do kremu).

    I takie prezenty sobie róbmy! Precz z dezodorantem w komplecie z odświeżaczem pach, wiwat elegancki torcik, wesoła mufinka, ciepłe zabajone i zimne nóżki!!!

    ReplyDelete
  12. JAKI PIĘKNY!! brak słów....:)
    Zdjęcia są bardzo ładne:)

    ReplyDelete
  13. ten tort jest piękny - gratuluję talentu:)

    ReplyDelete
  14. Ehh...

    Wypieki zawodowych cukierników wymiękają.

    ReplyDelete
  15. Pięknie udekorowany, bardzo elegancko wygląda
    :)

    ReplyDelete
  16. Jaki elegancki:)
    Piękny i zapewne bardzo smaczny.
    Wiedziałam, że się uda:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete
  17. coz moge rzec... ELEGANCKI I PIEKNY:)

    ReplyDelete
  18. Wow wow wow wow wow... poszczególne składniki już chyba kiedyś komentowałam, ale ta całość... przeszłaś samą siebie. SUPER!

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...