Friday, March 25

Cukiniowe ruloniki z ziołowym twarożkiem


Efektownie wyglądająca i bardzo smaczna przekąska. Przynajmniej mi bardzo smakowała, bo mój mięsożerny Mąż uznał, że to ciekawy smak, ale ... nie jego ;/ Ręce opadają (a Sonia powiedziałaby, że nawet coś więcej ;)... Ale nie sugerujcie się kulinarnym gustem A. w kwestii dań wegetariańskich, bo on nawet chłodnika nie chciał zjeść (- Mam jeść to zielsko?!?) - muszę przyznać, że minę miał bezcenną ;) 
Wracając do ruloników - często widziałam takie w różnych magazynach kulinarnych i jakoś nigdy nie mogłam się zebrać do zrobienia, ale teraz na wiosnę takie zielone przekąski smakują jeszcze lepiej niż w inną porę roku :) Przy okazji przekonałam się, że fajne jest połączenie białego sera z miętą :)


Przepis:

składniki (na 4-5 porcji):
  • 1 średnia cukinia
  • 250 g białego sera (lub sera typu feta)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka piórek szczypiorku
  • gałązka mięty
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
przygotowanie:

Cukinie umyłam i pokroiłam nożykiem szczelinowym na paski. Smażyłam  na oleju  do momentu aż stały się szkliste, a następnie jeszcze chwilę z drugiej strony, odsączyłam z nadmiaru tłuszczu. Twaróg wymieszałam z posiekanymi ziołami, przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Posmarowałam plasterki cukinii twarogiem do połowy długości i zrolowałam.

Smacznego! 


Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie komentarze, które są niesamowitą inspiracją do dalszego działania :)
 

17 comments:

  1. jakie śliczne :) uwielbiam cukinię

    ReplyDelete
  2. właśnie coś bardzo podobnego planuję zrobić jutro na przyjęcia. świetnie się prezentuje taka przystawka ;)

    ReplyDelete
  3. Jakie śliczne! bardzo eleganckie:)

    ReplyDelete
  4. Witaj :) Cudownie wyglądają Twoje ruloniki i chętnie bym się pokusiła na jeden. Niedługo na moim blogu pojawią się (bo już mam zdjęcia gotowe)dwie wersje (z wędliny)ruloników skierowana bardziej w stronę Twojego lubego :) Zapraszam :)

    ReplyDelete
  5. Wyglądają po prostu ślicznie!
    Na pewno skorzystam z tego przepisu, bo uwielbiam twaróg we wszystkich odsłonach, a szczególnie w tych mocno apetycznych.;)

    ReplyDelete
  6. Karolino, śliczne są! Wiosenne i lekkie.

    ReplyDelete
  7. zielone cudeńko! aż chce się jeść od samego patrzenia:)

    ReplyDelete
  8. Niezwykle wiosennie się zrobiło:)
    Bardzo smakowita przystawka.
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  9. Fantastycznie wyglądają te Twoje roladki! A smak twarożku z miętą to jedno z bardziej smakowitych połączeń:) Muszę koniecznie wypróbować! Pzdr Aniado Ps. Cudne zdjęcia i cała aranżacja!!!

    ReplyDelete
  10. Ależ przepiękne zdjęcia! I same ruloniki wspaniałe! Zachwycam się i pozdrawiam mocno:)

    ReplyDelete
  11. jak zielono, jak wiosennie, jak radośnie!
    wspaniała przystawka.

    ReplyDelete
  12. Pyszne i wiosenne! Robię podobne roladki z pieczonego bakłażana, smakują wspaniale, ale Twoje z cukinią są dodatkowo takie śliczne...:)

    ReplyDelete
  13. ja bym to zielsko wciągnęła w mgnieniu oka, u la la mięta !!!

    ReplyDelete
  14. prześliczne i świetne zdjęcia, zapraszamy do podzielenia się nimi z innymi na naszej stronie! :)

    ReplyDelete
  15. Mhmh.. powiało sztuką :-))


    www.przysmakiewy.pl

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...