Dziś kolejne muffinki - jakoś nie chcą mi się znudzić :) Tym razem dla amatorów kruszonki (zdecydowanie się do nich zaliczam :)! U Was też ponownie jest biało? Wiem, że narciarze i sankarze się cieszą, ale reszta już chyba wypatruje wiosny. I choć na dworze jest pięknie to jak dla mnie najlepiej ogląda się te krajobrazy będąc w domu z kubkiem herbaty w jednej, a muffinką w drugiej dłoni :) Zwłaszcza, że smak gruszek przywołuje wspomnienia z dzieciństwa - wielką gruszę u mojej babci, której owoce były tak słodkie, że w sierpniu koło drzewa tańce urządzały pszczoły... I tylko spadający śnieg jakoś mi tu nie pasuje...
A pomysł zaczerpnęłam od Marthy Stewart, ale tylko pomysł, bo przepis jest całkiem inny :)
Przepis (na 12 babeczek):
składniki:
- 1 szkl. mąki
- 3/4 szkl. mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 szkl. mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 2 soczyste, dojrzałe gruszki pokrojone w kostkę ok. 0,5 cm
- 25 g roztopionego masła (na kruszonkę)
- 25 g cukru (na kruszonkę)
- 50 g mąki (na kruszonkę)
przygotowanie:
W jednej misce połączyłam suche składniki (mąki, cukier, proszek, przyprawy), a w drugiej roztrzepałam jajko z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami dolałam składniki mokre i roztopione masło. Wszystko energicznie wymieszałam, dodałam gruszki i ponownie wymieszałam. Ciasto rozlałam do papilotek umieszczonych w blasze do muffinek. Wymieszałam mąkę z cukrem, dodałam ciepłe, roztopione masło i zagniotłam na kruszonkę. Kruszonką posypałam muffinki. Piekłam ok. 20 - 25 min w temp. ok. 180 - 190 st.C.
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie
wyglądają bardzo elegancko, uwielbiam gruszke, w mauffinkach nigdy nie jadłam, ale to pewnie nie zawodne polączenie ;)
ReplyDeleteKruszonka... Taak! Zdecydowanie jestem na tak. Dużo kruszonki. ;)
ReplyDeleteA wiosny wypatruję i doczekać się nie mogę. Niechaj przychodzi czym prędzej!
Piękne zdjęcia! A muffinki niezwykle apetyczne! Pozdrawiam:)
ReplyDeletemniam :) wyglądają pysznie!
ReplyDeleteCudowne. I zdrowe! Mąka razowa, gruszki. Cynamon. Wspaniale się prezentują.
ReplyDeleteMmmmm, pycha! Nigdy nie przyszło mi do głowy, by robić do muffinków kruszonkę, ale to bardzo ciekawy pomysł!
ReplyDeletecudowne muffinki.
ReplyDeletegruszki i kruszonka, same dobroci!
Pięknie się prezentują :)
ReplyDeleteDawno już nie piekłam muffinek i narobiłaś mi ogromnego smaka na nie, tym bardziej, że nie jadłam nigdy z gruszkami, no i ta kruszonka, palce lizać:)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie:)