Lubię nowe przepisy na zupy. Po pierwsze dlatego, że jeśli coś mi nie smakuje to zwykle da się poprawić :) Po drugie dlatego, że mi chyba trochę ten podstawowy "kanon zup polskich" się przejadł... Stąd dziś kolejna zupa, na którą zanosiłam się już od dawna, ale jakoś okazji nie było. Dziś okazja by była, ale się wczoraj O. pochorowała i sama zjadłam :) Może jutro uda się spotkać ... :) A tak w ogóle to mam nadzieję, że ta żółta zupa zaczaruje ten mróz, bo ja chcę WIOSNĘ =D
Przepis* (na 2 porcje):
składniki:
- 1 duża puszka kukurydzy
- 2 średnie ziemniaki
- 400 ml bulionu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
przepis:
Oliwę wymieszałam z papryką. Obrane i umyte ziemniaki pokroiłam w małą kostkę, dodałam kukurydzę (zostawiłam 2 łyżki do przybrania), zalałam bulionem i gotowałam ok. 15 min do miękkości. Zmiksowałam i dodałam mleko oraz szczypiorek. Udekorowałam kukurydzą i oliwą smakową.
Smacznego!
*Oryginalny przepis pochodzi z Mojego Gotowania nr 6/2006.
Pozdrawiam serdecznie
Po prostu boska! Pięknie wygląda.Uwielbiam zupy.
ReplyDeleteUwielbiam zupy krem. Wszyscy inni też je uwielbiają, bo nie wiedzą, co się w nich kryje. Nikt nie narzeka na marchewkę, pietruszkę i inne "farfocle". Twoja wygląda cudownie.
ReplyDeleteŚliczny kolor ma ta zupa:)
ReplyDeleteWygląda pięknie. Na pewno będzie mi smakowała. Czym prędzej wypróbuję :)
ReplyDeletePiekna, sloneczna zupa - milo popatrzec, podejrzewam, ze jeszcze milej zjesc :)
ReplyDeleterobiłam bardzo podobną zupkę w dwóch wersjach, zmiksowanej i nie zmiksowanej na krem i obydwie były pyszne, jako iż lubię zupy na ostro dałam też szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz posypałam startym ostrym serem np. tylżyckim. Pozdrawiam
ReplyDeleteUwielbiam kukurydzę i uwielbiam zupy-kremy, więc dla mnie zdecydowana rewelacja! Plus Twoja zupa wygląda absolutnie przepysznie:)
ReplyDeletecoś idealnego dla mojego Połówka;) piękny ten kolor, taki ciepły i słoneczny;)
ReplyDeleteten kolor... energetyzujący ;]
ReplyDeletezupę dziś zrobię, bo mam akurat wszystkie składniki pod ręką
ReplyDeleteBardzo dziękuję za komentarze :)
ReplyDeleteSmacznego Nino :)
Dzisiaj zrobiłam - wyszła świetna :) taka kremowa i delikatna :)
ReplyDeleteShinju - Bardzo się cieszę, że smakowała :)
ReplyDeleteMam jeszcze trochę tych starych magazynów i powoli będę Wam nowe rzeczy pokazywała :)
Ja też mam stertę różnych gazet i muszę zacząć je intensywnie wykorzystywać, co by nie leżały bezczynnie :)
ReplyDeletedałam domowy bulion, robiłam zgodnie z przepisem, poza tym że dałam trochę więcej bulionu - zupa jest ok, ale bez szczególnych rewelacji, poprawiłam ją trochę wędzoną papryką; bardzo dobry wariant jesli ma się w zamrażalniku bulion, w szufladzie kukurydzę i mało czasu na przygotowanie obiadu
ReplyDeletePZdr