Monday, August 2

Sos śmietanowo-koperkowy

Świetny do drobiu, ja zjadłam dziś ze skrzydełkami, palce lizać :)


Przepis:

składniki:
  • 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • mała śmietana 18%
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • klika gałązek natki pietruszki
  • przyprawy: szczypta cukru, sól i biały pieprz do smaku
przygotowanie:
  • posieakać koperek i natkę pietruszki
  • mąkę rozrobić z 2 łyżkami zimej wody, dodać do gotującego się bulionu,
  • zagotować
  • lekko przestudzony sos połączyć ze śmietaną
  • dodać koperek i pietruszkę, doprawić do smaku
  • gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje 

6 comments:

  1. Sosik wyszedł fantastyczny :) Przepis bardzo prosty ale jak widać działa. :)

    ReplyDelete
  2. Przepyszny sos! Właśnie czekam na rybkę i zabieramy się do jedzenia! Dzięki!

    ReplyDelete
  3. czy sos wychodzi gęsty? nie chciałabym zupy :P

    ReplyDelete
  4. Sosik wychodzi tak gęsty jak powinien.Idealny.Jeśli wyjdzie zbyt rzadki można dodać jeszcze łyżeczkę mąki rozrobionej w małej ilości wody i zagotować.

    ReplyDelete
  5. Ja polecam jeszcze do tej wody z mąką dodać trochę śmietany ponieważ dodając samą wodę z mąką do bulionu robią się czasem kluski... a przynajmniej mi. Śmietana ten problem rozwiązuje ;)

    ReplyDelete
  6. mi się zrobiły kluski po dodaniu do bulionu. nie polecam.

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...