Przepis:
składniki:
- 1/2 szkl. bulionu drobiowego
- mała śmietana 18%
- 2 łyżeczki mąki
- 1/2 pęczka koperku
- klika gałązek natki pietruszki
- przyprawy: szczypta cukru, sól i biały pieprz do smaku
- posieakać koperek i natkę pietruszki
- mąkę rozrobić z 2 łyżkami zimej wody, dodać do gotującego się bulionu,
- zagotować
- lekko przestudzony sos połączyć ze śmietaną
- dodać koperek i pietruszkę, doprawić do smaku
- gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje
Sosik wyszedł fantastyczny :) Przepis bardzo prosty ale jak widać działa. :)
ReplyDeletePrzepyszny sos! Właśnie czekam na rybkę i zabieramy się do jedzenia! Dzięki!
ReplyDeleteczy sos wychodzi gęsty? nie chciałabym zupy :P
ReplyDeleteSosik wychodzi tak gęsty jak powinien.Idealny.Jeśli wyjdzie zbyt rzadki można dodać jeszcze łyżeczkę mąki rozrobionej w małej ilości wody i zagotować.
ReplyDeleteJa polecam jeszcze do tej wody z mąką dodać trochę śmietany ponieważ dodając samą wodę z mąką do bulionu robią się czasem kluski... a przynajmniej mi. Śmietana ten problem rozwiązuje ;)
ReplyDeletemi się zrobiły kluski po dodaniu do bulionu. nie polecam.
ReplyDelete