Saturday, July 31

Nadziewane bakłażany



Przepis:

składniki (dla 4 os.):
  • 2 bakłażany
  • 100g ryżu
  • 500g mięsa mielonego
  • mała cebula 
  • średni przecier pomidorowy
  • 2 marchewki
  • 4 plastry sera żółtego 
  • przyprawy: świeża bazylia, 2-3 łyżeczki cukru, vegeta, sól, pieprz, czosnek granulowany - do smaku
przygotowanie:
  • zeszklić cebulę na łyżce oliwy, dodać mięso i usmażyć 
  • dodać umytą i startą na grubej tarce marchewkę oraz przecier pomidorowy
  • podlać połową szklanki wody i zagotować 
  • dusić aż marchewka będzie miękka i przyprawić
  • na koniec dodać wcześniej ugotowany ryż, wymieszać, odstawić
  • wydrążyć przecięte na pół bakłażany, oprószyć solą i zostawić na pół godziny, aż puszczą sok
  • odsączyć bakłażany, napełnić farszesz, obłożyć serem, i włożyć do naczynia żaroodporego 
  • podlać łyżką oliwy i zapiekać ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.C 
 Smacznego!

No comments:

Post a Comment

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...