Przepis:
składniki (dla 4 os.):
- 2 bakłażany
- 100g ryżu
- 500g mięsa mielonego
- mała cebula
- średni przecier pomidorowy
- 2 marchewki
- 4 plastry sera żółtego
- przyprawy: świeża bazylia, 2-3 łyżeczki cukru, vegeta, sól, pieprz, czosnek granulowany - do smaku
- zeszklić cebulę na łyżce oliwy, dodać mięso i usmażyć
- dodać umytą i startą na grubej tarce marchewkę oraz przecier pomidorowy
- podlać połową szklanki wody i zagotować
- dusić aż marchewka będzie miękka i przyprawić
- na koniec dodać wcześniej ugotowany ryż, wymieszać, odstawić
- wydrążyć przecięte na pół bakłażany, oprószyć solą i zostawić na pół godziny, aż puszczą sok
- odsączyć bakłażany, napełnić farszesz, obłożyć serem, i włożyć do naczynia żaroodporego
- podlać łyżką oliwy i zapiekać ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.C
No comments:
Post a Comment
Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)
Note: Only a member of this blog may post a comment.