Lekkie i proste w wykonaniu danie. W sam raz na czerwcowy obiad. Przepis można łatwo modyfikować i dostosować do swoich upodobań. Polecam!
Przepis*:
składniki:
- 1 szkl. ryżu do risotto np. Arborio
- 600 ml bulionu/rosołu
- 400 ml gorącej wody
- pół pęczka zielonych szparagów
- 2 dymki - białe części
- 2 łyżeczki masła
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka tartego parmezanu
przygotowanie:
Dymkę siekamy w drobną kostkę, szklimy na maśle w rondlu. Dodajemy ryż, mieszamy do momentu aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem i będą szkliste. Zalewamy bulionem w temp. pokojowej, mieszamy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i dodajemy połowę gorącej wody (najlepiej w tym momencie spróbować ryżu, jeśli jest bardzo słony dodajmy wodę, jeśli chcemy żeby był bardziej słony zamiast wody dodajmy bulion). Zwiększamy płomień palnika i cały czas mieszając gotujemy risotto jeszcze 5 min., w razie potrzeby uzupełniając płyn. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy umyte i pokrojone szparagi. Kiedy risotto nabierze kremowej konsystencji, a ryż będzie miękki zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy parmezan oraz skórkę z cytryny.
Smacznego!
P.S. Nie zapomniałam, że dziś Dzień Dziecka :) Wszystkim dzieciakom (małym i DUŻYM) ślę najlepsze życzenia - zwłaszcza tobie Córeczko :*
A dziś wieczorem jeszcze dwa dziecięce torty - tak zatortowałam się :)
Ostatnio zakochaliśmy sie w risotto .... już miałam je dziś robić, ale szparagi, któe spotkałam chyba nie były pierwszej swieżosci .... spróbuję kupić jutro, może się uda i zrobie sobie takie smakowitości:) pozdrawiam Jola Szyndlarewicz
ReplyDelete