Sunday, January 20

Tatar z wędzonego łososia


Pyszna karnawałowa (i nie tylko) przekąska. Zwłaszcza dla osób, które jak ja, nie przepadają za surowym mięsem i tym samym klasyczną wersją tatara. Dodatki do łososia nie różnią się od tych, które dodaje się do wołowiny. Może oprócz Maggi - ryba jest bardzo słona, i surowego żółtka - można je dodać do musztardy i zmiksować na gładki sos, ale nie jest niezbędne. 


Przepis na ok. 10 porcji:

składniki:
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 duży kiszony ogórek
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu lub golden syrup
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 5 kromek chleba lub pieczywa tostowego
przygotowanie:

Łososia drobno posiekałam, dodałam drobno pokrojonego ogórka i cebulę. Doprawiłam musztardą, miodem (można zastąpić musztardą miodową), koperkiem i pieprzem. Podałam na trójkącikach z chleba.

Smacznego!

Życzę udanych zabaw karnawałowych, a w przyszłym tygodniu zapraszam na coś od serca - już wkrótce Walentynki :)

2 comments:

  1. Ja też za surowizną nie przepadam, ale na takiego tatara z pewnoscią dałabym się namówić:)

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...