Tuesday, December 6

Najlepsze ciasto czekoladowe



Prawie rok czekało na mnie to ciasto :) Zobaczyłam je w styczniowym nr KUCHNI i od razu wiedziałam, że będzie wyjątkowe. Ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i obecnie jest to moje ulubione ciasto czekoladowe! W orginale występuje z wiśniami i glanszem, ale i bez tego zasługuje na Nobla :) Bardzo wilgotne, ale nie zakalcowate, mocno czekoladowe (choć to zasługa kakao) i rozpływa się w ustach - Cudowne :) A do tego łatwe w przygotowaniu. BARDZO SERDECZNIE POLECAM!


Przepis:

składniki (z moimi zmianami; na blaszkę o śr. ok 22 cm i 6 muffinek :):

250 g mąki pszennej
9 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
150 g brązowego cukru
2 jajka
1/2 szkl. maślanki lub jogurtu naturalnego
kilka kropli olejku waniliowego
240 ml wody
125 g masła
szczypta soli

przygotowanie:

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190 st. C. Okrągłą foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiałam mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą, dodałam cukier i wymieszałam. W drugiej misce wymieszałam jajka z maślanką i olejkiem. Do rondelka wlałam wodę, dodałam masło i podgrzałam prawie do zagotowania. Kiedy trochę przestygło powoli wlałam do suchych składników stale mieszając. Następnie dodałam jajka z maślanką i starannie wymieszałam. Ciasto piekłam ok. 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych Mikołajek!

18 comments:

  1. Ależ mikołajkowy prezent! Ty i takie ciasto czekoladowe - wspaniałości!
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  2. Nie potrzebuje innych prezentow, wystarczy mi kawalek tego ciasta :) No, i moze jeszcze ta twoja patera, ktora mnie zachwyca.

    ReplyDelete
  3. piękne jest!
    na pewno się skuszę i też spróbuję je upiec :)
    pozdrawiam i życzę Ci baaaardzo wesołych Mikołajek :)

    ReplyDelete
  4. Och, cudowne, w ogóle połączenie tej śnieżnej bieli na Twoim blogu i ten brąz czekoladki... mmm

    ReplyDelete
  5. Jak do tej pory mój top w ciastach czekoladowych ma ciasto z coca-colą. Wypróbuję Twój przepis :)

    ReplyDelete
  6. cudowne, muszę sobie zapisać przepis:) ..ale ja do niego wiśni hojnie sypnę, bo akurat mam dużo takich z nalewki:)

    ReplyDelete
  7. Podobają mi się proporcje, blaszka i 6 muffinek to dobra ilość:)

    ReplyDelete
  8. Nie dziwię się, że najlepsze. Wygląda odjazdowo!

    ReplyDelete
  9. Też dziś robiłam ciasto czekoladowe:) Tylko dla odmiany czekoladowo-pomarańczowe:)
    Pozdrawiam serdecznie!:)

    ReplyDelete
  10. Mnie wystarczyłaby taka patera...

    Ślicznie jasno, zimowo. Pozdrawiam! :)

    ReplyDelete
  11. Wczoraj piekłam bardzo podobne...też moje ulubione!:)

    ReplyDelete
  12. Patera jest boska! uwielbiam takie gadżety, ciasto również...

    ReplyDelete
  13. zrobiłam na święta! tylko dodałam skórkę pomarańczową. Przepyszne!!

    ReplyDelete
  14. a mogę dodać kandyzowanych wiśni do środka?

    ReplyDelete
  15. zrobiłam to ciasto, tylko dodałam skórki pomarańczowej. Bardzo smaczne. Takie w sam raz do kawki :)

    ReplyDelete
  16. It looks delicious ... thanks for sharing the recipe !!

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...