Wednesday, May 11

Rabarbar pod kołderką z bezy i migdałowej kruszonki


Miała być tarta, ale przesadziłam z masłem i ... mi odpłynęła ;) Na szczęście troszkę ciasta zostało, dodałam mąkę razową i powstała kruszonka. Tylko nie wiem jak mam napisać na nią przepis skoro po prostu go nie znam? Podam tak na oko ;) Tak jak wczoraj obiecałam deser jest kwaśny i słodki, chrupiący i ciągnący się jednocześnie (to zasługa bezy - mniam :). A przede wszystkim jest śmiesznie prosty i szybki - za oknem taka piękna pogoda, że żal marnować czas na ślęczenie przy garach :) I jeszcze jedno - zjadając ten deser możemy się troszkę rozgrzeszyć - w końcu rabarbar to warzywo ;)


Zupełnie z innej beczki - mogłabym zaśpiewać "Od rana mam dobry humor ...", bo dowiedziałam się dziś (a cześciowo sama załatwiłam ;), że zapowiada się bardzo fajny weekend =D Choć poniekąd związany z pożegnanie ... Ale nie ma co się przedwcześnie zamartwiać :)


Przepis:

składniki: 
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 7 łyżek cukru
  • 2 białka (miałam wcześniej zamrożone - świetnie się do tego celu nadają)
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki cukru pudru (do bezy)
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 50g zimnego masła
  • 3 łyżki mąki
przygotowanie:

Rabarbar umyłam, oczyściłam z włókien, pokroiłam na 1,5-2 cm kawałki i zasypałam 4 łyżkami cukru. Odstawiłam na pół godziny. Z mąki, reszty cukru, migdałów, szczypty soli i masła zrobiłam kruszonkę. Białka  ubiłam z cukrem pudrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Dno formy wysmarowałam masłem, wyłożyłam odsączony rabarbar, na to pianę z białek i na koniec kruszonkę. Piekłam w temp. ok 200 st. przez ok. 20 min - aż kruszonka się zrumieniła. Deser jest pyszny ze śmietaną ubitą z sokiem pozostałym po odsączeniu rabarbaru.

Smacznego!

A to dopiero początek rabarbarowego szaleństwa :)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny :)
 

14 comments:

  1. Warzywo i to jakie smaczne, też się tak rozgrzeszam, a p..a rośnie. A co tam rabarbar tak krótko jest. Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Ślinka mi cieknie do tego rabarbaru - ależ apetyczne zestawienie!
    Jutro kupuję już bez dwóch zdań.:)

    ReplyDelete
  3. Rabarbar i bezowa kołderka - bosko! Już jestem w siódmym niebie:)
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  4. pysznie:) zjadłoby się do poobiedniej kawy:)

    ReplyDelete
  5. Piękny ten deserek :) Na wszystkich blogach dziewczyny kusicie rabarbarem, że chyba najwyższa pora się skusić i coś zrobić :)

    ReplyDelete
  6. mlask, ale pychotka..

    ps: macie śliczny nagłówek!

    ReplyDelete
  7. Pysznie się zapowiada ten Twój rabarbar:)Aż ślinkę łykam. Ja jutro jadę do mamy to się zaopatrzę w większą ilość rabarbaru. Będzie pyszne ciasto i kompocik:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  8. Pyszności! Deser prezentuje się bardzo apetycznie. Uwielbiam rabarbar za jego kwaskowy smak i ostatnio mam fazę na desery z tym warzywem. Dziś też zrobię coś z rabarberem.

    ReplyDelete
  9. co za pysznosci!!! juz lapie za lyzke i bede wyjadac te smakolyki z foremki:)

    ReplyDelete
  10. No proszę, nie ma tego złego (nieupieczonego) co by na pyszne nie wyszło ;) Fajnie, że uratowałaś tartę - i to w pysznym stylu ;)

    ReplyDelete
  11. Do oglądania miłe a do schrupania jeszcze milsiejsze ;)

    ReplyDelete
  12. Wygląda pysznie! Widzę, że na blogach kulinarnych rabarbarowy szał trwa:)

    ReplyDelete
  13. fajne jest to rabarbarowe szaleństwo, prawda? :)

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...