Wednesday, April 27

Tarta z jabłkami


Dziś będzie krótko - bardzo prosta tarta i pyszna oczywiście :) Wg. mnie najlepsza jest na ciepło z lodami ... mmmmmm :) Polecam wszystkim łasuchom, zwłaszcza takim, którzy nie muszą zrzucać zbędnych kilogramów na lato ;) Ale zamiast o kilogramach pomyślmy o lecie - truskawkach, czereśniach, malinach i ... pomidorach, które nie będą smakowały jak ziemniaki (o młodych ziemniaczkach też pomyślmy :). O lodach, sorbetach, kompocie z rabarbaru, chłodniku i babcinych pierogach z jagodami ... A wiecie, że do kalendarzowego lata zostały tylko 54 dni! :)


Przepis*:

składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • słoik jabłek na szarlotkę

przygotowanie:
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, masło wodę, żółtko i sól zagniotłam. Z ciasta uformowałam kulę, owinęłam szczelnie folią, schłodziłam w lodówce przez 45 minut. Przygotowałam formę na tartę o średnicy 22 cm średnicy, wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Schłodzone ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim formę i odcięłam brzegi. Do odciętych brzegów dodałam cukier i pokruszyłam. Formę z ciastem owinęłam dokładnie folią, schłodziłam ponownie przez 30 minut w lodówce. Na schłodzone ciasto wyłożyłam papier do pieczenia, a następnie na papier wysypałam ryż do obciążania. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiekłam w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunęłam na tartę wyłożyłam jabłka, posypałam kruszonką i piekłam aż do zarumienienia ok. 15 min.

* przepis na spód znalazłam na blogu Moje Wypieki

Smacznego!


 Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarze ze słowami otuchy :) Sytuacja już opanowana, czekamy tylko na krosty - mówię poważnie =)
 

19 comments:

  1. Marzy mi się taka tarta do jutrzejszej kawusi ;)

    ReplyDelete
  2. Karolina, zazdroszczę tarty! Też chętnie spakowałabym jutro kawałek do pudełeczka do pracy ;)

    ReplyDelete
  3. piękna! Aż ślinka cieknie :)

    ReplyDelete
  4. oj tak ciepła z lodami waniliowymi.pycha;)

    ReplyDelete
  5. Piękna:) a o wiosennych pysznościach myslę już od dawna...na targ, na targ...

    ReplyDelete
  6. Karolino,pierwsze zdjęcie pyszne!
    Cudownie wygląda ta szarlotka.

    ReplyDelete
  7. Ale pyszności, że palce lizać:)
    Muszę i ja taka zrobić bo córka bez przerwy suszy mi głowę o tartę.
    Z młodym rabarbarem to najlepsze jest drożdżowe no i oczywiście wyżej wspomniany kompot:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  8. Wygląda po prostu bosko i ta kruszonka....

    ReplyDelete
  9. wygląda przesmaczenie, szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast:)

    ReplyDelete
  10. piękna! obowiązkowo z lodami waniliowymi :)

    ReplyDelete
  11. Wygląda przepysznie!
    Szarlotka i sernik temu nigdy się nie oprę, a jeszcze z lodami... Mniam!

    ReplyDelete
  12. poproszę kawałek.. nie musi być mały :)

    ReplyDelete
  13. Aż zaburczało mi w brzuszku.. :-)


    www.przysmakiewy.pl

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...