Dziś będzie krótko - bardzo prosta tarta i pyszna oczywiście :) Wg. mnie najlepsza jest na ciepło z lodami ... mmmmmm :) Polecam wszystkim łasuchom, zwłaszcza takim, którzy nie muszą zrzucać zbędnych kilogramów na lato ;) Ale zamiast o kilogramach pomyślmy o lecie - truskawkach, czereśniach, malinach i ... pomidorach, które nie będą smakowały jak ziemniaki (o młodych ziemniaczkach też pomyślmy :). O lodach, sorbetach, kompocie z rabarbaru, chłodniku i babcinych pierogach z jagodami ... A wiecie, że do kalendarzowego lata zostały tylko 54 dni! :)
Przepis*:
składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kaszy manny
- słoik jabłek na szarlotkę
przygotowanie:
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, masło wodę, żółtko i sól zagniotłam. Z ciasta uformowałam kulę, owinęłam szczelnie folią, schłodziłam w lodówce przez 45 minut. Przygotowałam formę na tartę o średnicy 22 cm średnicy, wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Schłodzone ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim formę i odcięłam brzegi. Do odciętych brzegów dodałam cukier i pokruszyłam. Formę z ciastem owinęłam dokładnie folią, schłodziłam ponownie przez 30 minut w lodówce. Na schłodzone ciasto wyłożyłam papier do pieczenia, a następnie na papier wysypałam ryż do obciążania. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiekłam w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunęłam na tartę wyłożyłam jabłka, posypałam kruszonką i piekłam aż do zarumienienia ok. 15 min.
* przepis na spód znalazłam na blogu Moje Wypieki
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarze ze słowami otuchy :) Sytuacja już opanowana, czekamy tylko na krosty - mówię poważnie =)
Marzy mi się taka tarta do jutrzejszej kawusi ;)
ReplyDeleteCudowna ta tarta:)
ReplyDeleteKarolina, zazdroszczę tarty! Też chętnie spakowałabym jutro kawałek do pudełeczka do pracy ;)
ReplyDeleteCudowna!
ReplyDeletepiękna! Aż ślinka cieknie :)
ReplyDeleteoj tak ciepła z lodami waniliowymi.pycha;)
ReplyDeletewiosenne ciasto, mniammm :)
ReplyDeletePiękna:) a o wiosennych pysznościach myslę już od dawna...na targ, na targ...
ReplyDeleteKarolino,pierwsze zdjęcie pyszne!
ReplyDeleteCudownie wygląda ta szarlotka.
Ale pyszności, że palce lizać:)
ReplyDeleteMuszę i ja taka zrobić bo córka bez przerwy suszy mi głowę o tartę.
Z młodym rabarbarem to najlepsze jest drożdżowe no i oczywiście wyżej wspomniany kompot:)
Pozdrawiam:)
Wygląda po prostu bosko i ta kruszonka....
ReplyDeletewygląda przesmaczenie, szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast:)
ReplyDeletePiękna tarta !
ReplyDeleteWygląda super :)
ReplyDeletepiękna! obowiązkowo z lodami waniliowymi :)
ReplyDeleteależ pyszności!
ReplyDeleteWygląda przepysznie!
ReplyDeleteSzarlotka i sernik temu nigdy się nie oprę, a jeszcze z lodami... Mniam!
poproszę kawałek.. nie musi być mały :)
ReplyDeleteAż zaburczało mi w brzuszku.. :-)
ReplyDeletewww.przysmakiewy.pl