Tuesday, March 8

Zupa pomidorowa z krewetkami i pstrągiem


Dziś przepis na zupę dla smakoszy :) Choć czytałam o niej same pochlebne komentarze nam jakoś nie przypadła do gustu. Jest smaczna, ale ... Właśnie nie wiem jakie ale :) Chyba za bardzo smakowała mi zupa rybna, którą jadłam kilka lat temu nad morzem. A może to kwestia użycia przeze mnie pstrąga zamiast dorsza? Nie wiem. Nie mniej jednak jeśli ktoś bardzo lubi owoce morza ta zupa będzie mu smakowała :) Przepis tylko z pozoru wydaje się skomplikowany, w gruncie rzeczy jest prosty i zupę bardzo szybko się robi. 


 Przepis*: 

składniki (na 2-3 porcje):  
  • 12 surowych krewetek, bez pancerzy, głów i ogonków 
  • 250 g filetów pstrąga bez ości (w oryginale dorsza)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
  • 1/4 łyżeczki pikantnej chilli w proszku 
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • 1/2 - 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 1/2 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
  • 150 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego 
  • 1/2 łyżki sosu sojowego (w oryginale rybnego) 
  • sok z 1/4 cytryny 
  • 3 łyżki drobnego makaronu, np. gwiazdki 
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
przygotowanie:

Krewetki rozmroziłam, umyłam, oderwać ogonki (jeśli mają pancerze i głowy, również je usunąć). Opłukałam i osuszyłam. Nacięłam nożem w najgrubszej części, delikatnie oprószyłam solą.
Filety z pstrąga opłukałam, osuszyłam, pesetą wyjęłam ości, pokroiłam w 2 - 3 cm kostkę, oprószyłam solą. W garnku z grubym dnem rozgrzałam 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodałam posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Zeszkliłam, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez około 4 minuty.
Dodałam chilli, słodką paprykę i smażyłam przez 1 minutę. Dodałam pomidory w puszce, rozgniotłam je widelcem. Zagotowałam, dodałam suszoną bazylię, oliwę z oliwek extra virgin, następnie wlałam bulion, sos sojowy i sok z cytryny. Zagotowałam, dodałam pstrąga i makaron. Delikatnie wymieszałam, przykryłam pokrywą i gotowałam na niezbyt dużym ogniu przez około 8 - 10 minut, aż ryba była ugotowana. Na koniec dodałam krewetki (miałam różowe, czyli już wcześniej gotowane) i gotowałam ok. 1 min. W trakcie gotowania delikatnie zamieszałam. Doprawiłam pieprzem (zupa była wystarczająco słona).
Smacznego :)

* Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

BARDZO DZIĘKUJĘ za wszystkie miłe komentarze dotyczące tortu =D Cieszę się, że się Wam podobał, mobilizuje mnie to do dalszej pracy :) Pozdrawiam serdecznie i do przeczytania :)
 
Zapomniałam dodać: Wszystkim Kobietką najlepsze życzenia z okazji Naszego Święta! :)

7 comments:

  1. Fajny pomysł na odmienienie pomidorowej:)

    ReplyDelete
  2. Ciekawy przepis - lubię zupy z owocami morza, szczególnie, gdy można w ten sposób "urozmaicić" zupę w zasadzie już znaną:)

    ReplyDelete
  3. Ja za owocami morza nie przepadam, więc pozostaje mi tylko pooglądać zupę. Tej co prawda nie jadłam, ale mimo wszystko jestem za klasyczną pomidorową:))
    Pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete
  4. Bardzo fajny przepis myślę, że warto go wysłać na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    ReplyDelete
  5. Oryginalna pomidorówka :) A próbowaliście gotować zupę nad ogniskiem? doskonale smakują, a jak przyjemnie się je przyrządza ;) Potrzebne jest ognisko i kociołek węgierski - coś takiego: http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1073.html
    Można w czymś takim ugotować nie tylko zupkę, ale różne inne dania jak leczo, bigos, gulasz itp. W moim ogrodzie dzięki temu zawsze jest pełno ludzi ;) i to głodnych zazwyczaj!

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...