Jako dziecko nie cierpiałam zup na mleku - gotowane mleko fee :) Do tej pory zacierki nie przejdą mi przez gardło :) Ale kilka lat temu przekonałam się do ryżu na mleku. Ryż tak przygotowany jest naprawdę pyszny, sos delikatny (choć mój troszkę się zważył - właśnie w tym momencie moja córka stwierdziła, że warto by zerknąć do szuflad w kuchni skoro mama jest zajęta ;p). Myślę, że świetny będzie też z owocami, sosami owocowymi lub w bardziej zimowej wersji z cynamonem.
Przepis*:
składniki (na 4 porcje):
1 szkl. ryżu
3 - 4 szkl. mleka
1 szkl. ryżu
3 - 4 szkl. mleka
3 - 4 łyżki śmietany 36%
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
1 szkl. mleka
1/2 laski wanilii
1 żółtko
1 łyżeczka cukru pudru
Ryż zalałam szklanką mleka, dodałam sól i gotowałam na średnim ogniu ciągle mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Uzupełniałam mleko
systematycznie, gotując tak długo, aż ryż był miękki. Przy ostatniej porcji mleka dodałam cukry i śmietankę. Wystudziłam w foremkach, ale pyszny jest również na ciepło. Żeby zrobić sos zagotowałam mleko z wanilią. Żółtko utarłam z cukrem, ubiłam na parze dodając mleko. Ryż wyjęłam z miseczek i podałam z sosem.
Smacznego :)
Smacznego :)
* Oryginalny przepis na ryż znajdziecie TU. Przepis na sos pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 11/2005 (132).
Serdecznie pozdrawiam już wiosennie :)
wygląda bosko :) uwielbiam wszystko co waniliowe! Więc taki ryż to spełnienie marzeń :)
ReplyDeleteLubie takie ryzowe slodkosci! Twoj deser pieknie sie prezentuje, jest bardzo apetyczny...
ReplyDeletePozdrawiam.
Wygląda pysznie, szczególnie sos. Bardzo lubię takie desery.
ReplyDeletejak dla mnie deser idealny - ryż na mleku kocham!
ReplyDeletedeser z dzieciństwa tylko podrasowany ;-)
ReplyDeleteAkurat ja zupy na mleku lubię od zawsze. A taki ryż... Prawdziwie rozkoszny w smaku. I jak starannie uformowany. ;)
ReplyDeleteTaki ryż w sam raz dla mojej córki, która uwielbia takie dania, ale i ja takim nie pogardzę.
ReplyDeletePiękna prezentacja:)
Pozdrawiam serdecznie:)