Thursday, February 3

Szarlotka na cieście półfrancuskim


Znowu coś pysznego na ciepło z lodami, czyli ... szarlotka :) Bardzo, bardzo, bardzo dobra :) Muszę skonfrontować ten przepis z przepisem mojej mamy - moim ulubionym :) A okazja się akurat nadarza, bo na weekend jedziemy do rodziców. I przywiozę Wam jeszcze jeden przepis, ale to będzie absolutna niespodzianka :) Przepis cytuję z bloga Moje Wypieki


Przepis (na blachę o wymiarach 32x26 cm):

składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła 
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru (można dać więcej)
  • 0,5 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu   
  • 850 g jabłek do jabłecznika 
przygotowanie 
Mąkę, proszek wymieszałam. Dodałam tłuszcz, posiekałam. Następnie dodałam pozostałe składniki, szybko wyrobiłam. Podzieliłam na 2 równe części. Jedną schłodziłam przez 2 godziny, drugą zamroziłam.
Wyjęłam ciasto z lodówki. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyłam na blachę, palcami rozprowadziłam i wyrównałam. Podpiekłam w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podpieczone ciasto równomiernie obsypałam 4 łyżkami bułki tartej (wchłonie wilgoć z jabłek). Wyłożyłam jabłka, wyrównałam, a na górę starłam ciasto z zamrażarki. Piekłam około 60 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyłam pudrem.
Smacznego!


Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :)

6 comments:

  1. Dosłownie palce lizać:) Mam kilka przepisów na szarlotkę, ale jak się ogląda takie wspaniałe zdjęcia to trudno oprzeć się pokusie:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  2. piekne zdjęcia, niesamowicie apetycznie wygląda ta szarlotka :) pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. piekne zdjecia:) z dodatkiem lodow szarlotka smakuje wspaniale:)

    ReplyDelete
  4. wygląda obłędnie :) cudowna szarlotka

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...