Monday, January 31

Pasta jajeczna


Nawet nie jestem w stanie policzyć ile jajek jemy tygodniowo. W wypiekach, panierkach, naleśnikach i racuchach, ale też gotowanena twardo i na miękko, a A. ostatnio przypomniał się nawet kogel-mogel :) A, że N. wg. swojego wieku powinna spożywać po 1/2 żółtka dziennie to gotuję tych jajek co raz więcej. Że nie wspomnę o kluskach lanych, które mój mąż jada nawet (o zgrozo!) do czerwonego barszczu :} Chciałoby się powiedzieć "... także tego ..." :) Żeby jakoś spożytkować te białka, które zostają po żółtkach dla Myszki lubię robić taką prostą pastę jajeczną z sosem musztardowym (kiedyś Wam napiszę skąd ta musztarda, też przy okazji jajek :). Przynajmniej pasta bez majonezu, który nota bene też jest z jajkami :)


Przepis:

składniki:
  • 2 ugotowane na twardo jajka (u mnie jedno bez żółtka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej zwykłej Sarepskiej)
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i biały pieprz 
  • ew. szczypiorek
przygotowanie:
Obrane jajka dorobno pokroiłam, dodałam śmietanę, musztardę i koperek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszałam - można też zmiksować. Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.

Smacznego!

Pozdrawiam serdecznie!

9 comments:

  1. oja, oja, oja, w końcu coś pysznościowego co mogę zrobić nie posiadając piekarnika ^^

    ReplyDelete
  2. U mnie w domu także jajka są spożywane w ilościach hurtowych, a taką pastę jajeczną po prostu uwielbiam! Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  3. Pyszna pasta, zdecydowanie najlepsza zaraz po tuńczykowej :] Szkoda, że tylko ja jestem jej wielką fanką w domu.

    ReplyDelete
  4. Pasta jajeczna to pyszota. Rzadko ją robię, bo zawsze zapominam, że przecież to pyszna przegryzka,. Dzięki za przypomnienie.

    ReplyDelete
  5. bardzo lubie taka jajeczna paste:) fajnie, ze mi o niej przypomnialas:)

    ReplyDelete
  6. Mmmmmm, też bardzo lubię jajka i też często je jadam:) To dotyczy oczywiście również pasty jajecznej, choć ja robię ją na ogół z majonezem. Twojej wersji chętnie spróbuję, bo brzmi ciekawie i kojarzy mi się z sosem tatarskim, który robi moja Babcia. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  7. Proste i pyszne! Uwielbiam takie przepisy. :)

    ReplyDelete
  8. U mnie łatwo zliczyć jajka bo co tydzień dostaję 30 wiejskich... A takie pasty są najlepsze. Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  9. U mnie jajka schodzą w ilościach 30-40 na tydzień, wiem że zabójczo :D Pastę też bardzo często jem, ale lubię z sosem jogurtowo-musztardowym, klasyczną majonezową też nie pogardzę :-)

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...