Wednesday, January 19

Muffinki "pleśniakowe" z bezą i wiśniami


Dziś kolejna muffinkowa wariacja :) Naszła mnie ochota na Pleśniaka, ale choć ja to ciasto bardzo lubię, to kruche ciasta chyba za bardzo nie lubią mnie :/ Dlatego połączyłam ciasto, kakao, wiśnie i bezę w muffinkach :) Muszę powiedzieć, że to prawdziwa rozpusta =D Ciasto to mała modyfikacja przepisu na Muffinki "Czarny Las".


Przepis:
składniki (na ok. 20 muffinek):
  •  2 szkl. mąki + ok.1 łyżki do obtoczenia owoców
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szkl. mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • ok. 1 szkl. wiśni ze słoika ( oczywiście bez pestek, żeby nie stracić zęba przed Świętami :)
  • 1 biłko
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • szczypta soli
przygotowanie:

Wiśnie dokładnie odsączyłam z zalewy, a następnie obtoczyłam w łyżce mąki. W jednej misce połączyłam suche składniki (oprócz kakao), a w drugiej roztrzepałam jajko z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami dolałam mleko z jajkiem, roztopione masło i dodałam wiśnie. Wszystko energicznie wymieszałam, przesiałam kakao i jeszcze raz zamieszałam. Ciasto rozlałam do papilotek umieszczonych w blasze do muffinek. Piekłam ok. 20 - 25 min w temp. ok. 180 st.C. Ostudziłam muffinki. Ubiłam pianę ze szczyptą soli, a następnie dodałam cukier i miksowałam do czasu, aż białka zrobiły się białe i błyszczące. Nałożyłam pianę na muffinki i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 5-7 min.


Smacznego! I pozdrawiam serdecznie :)

11 comments:

  1. Uwielbiam pleśniaka :) Muffinki o jego smaku to musi być mistrzostwo świata!

    ReplyDelete
  2. Nie jadłam nigdy takiego ciasta ani muffinek. Wyglądają ciekawie. Jak długo można je trzymać? Można przechowywać i mrozić?

    ReplyDelete
  3. Od-kuchni - co tu dużo mówić słodkie od bezy i kwaskowate od wiśni :)

    Ag Pe - myślę, że to ciasto nie nadaje się do mrożenia, wiśnie by się pewnie rozpadły i rozpuściły resztę :( bezy też się chyba nie mrozi :( Ale można zrobić ciasto kruche na prawdziwego pleśniaka bez wiśni i bezy, surowe zamrozić, a poźniej go upiec razem z dodatkami :) fajny przepis widziałam tu - http://mojewypieki.blox.pl/2008/07/Plesniak.html :)

    ReplyDelete
  4. mniam:) kuszaca muffinkowa propozyja:)

    ReplyDelete
  5. bezy z wierzchu są przeurocze. taką rozpustę lubię :)

    ReplyDelete
  6. beza i wiśnia - już to by mi wystarczyło. A jeszcze te smakowite muffinki... hmmmm... PYCHA!

    ReplyDelete
  7. Jesteś po prostu genialna o_O
    Pozazdrościć kreatywności!

    ReplyDelete
  8. Dziękuję dziewczyny :)

    Arven - bo się zarumienię ;)

    ReplyDelete
  9. Takich jeszcze nie piekłam, jeszcze, ale...
    wyglądają przepysznie i muszę koniecznie je upiec:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...