Monday, February 28

Żurek ogórkowy


Miały być w sobotę sajgonki i ... były, ale czasu nie było na zrobienie zdjęcia :/ Może następnym razem :) Za to w piątek znalazłam przepis na ogórkowy żurek. Pomyślałam, że trochę dziwny - pochodzę z Kujaw i kujawski lubię najbardziej. Ale, że zakwasu w domu nie miałam, a straszna mnie ochota na żurek naszła, to zrobiłam. I duże zaskoczenie, bo to taki sam żurek jaki jedliśmy zawsze w bufecie na uczelni :) Jak go pierwszy raz spróbowałam, to mi nie przypadł do gustu (miłość do kujawskiego i rozczarowanie, że to jakaś podróba), ale z czasem mi zasmakował :) Ciekawa jestem, czy Wy też taki robicie?
P.S. jajko na zdjęciu takie troszkę niewyględne, ale się spieszyłam :) 


Przepis*:

składniki (na 8 porcji):
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 0,5 l kwasu z kiszonych ogórków
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 250g wędzonego boczku (dałam polędwicę)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka natki (pominęłam)
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych (dałam kurze)
  • kiszony ogórek do dekoracji (pominęłam)
przygotowanie:

Polędwicę pokroiłam w grubą kostkę, podsmażyłam w garnku na łyżce oleju, zalałam bulionem, dodałam liść laurowy, ziele angielskie i chwilę pogotowałam. Dolałam kwas z ogórków, mąkę wymieszałam w łyżce wody, połączyłam ze śmietaną i zahartowane zupą dolałam do garnka. Dodałam majeranek i pogotowałam 2-3 minuty. Zupę przyprawiłam, podałam z jajkiem i pieczywem.

Smacznego!

* Oryginalny przpis: Moje Gotowanie nr 4/2006 (137).

Pozdrawiam serdecznie i życzę słonecznego tygodnia :)

14 comments:

  1. mniam, uwielbiam żurek :) nigdy nie jadłam go w takiej wersji

    ReplyDelete
  2. ale fajny ten żurek, nie znam smaku takiego z ogórkiem.

    ReplyDelete
  3. fajny przepis takiego żurku "chyba" nie jadłam. Właśnie kończę jeść ogórki kiszone to już wiem co z tej zalewy ugotuję...;)

    ReplyDelete
  4. I ja lubie zurek. Nawet dostalam ostatnio buteleczke zakwasu. Koniecznie musze sprobowac Twojej wersji :))

    ReplyDelete
  5. Nie lubię żurku. Niestety. Twój wygląda pysznie, jednak nie wiem czy bym się skusiła. :( Muszę się przełamać.

    ReplyDelete
  6. Ag Pe - moja siostra też nie lubi a ten jej smakował, może i tobie podpasuje ?:)

    ReplyDelete
  7. Ale fajny żurek-nieżurek! Muszę też taki ugotować! Przepis już sobie zapisałam:) Pzdr Aniado Ps. Pięknie się prezentuje na Twoich/Waszych zdjęciach :)

    ReplyDelete
  8. Zaskakujący przepis - żurek na kwasie z ogórków kiszonych. A że ja lubię takie kwaśne rzeczy - zarówno żurek, jak i ogórki kiszone - dla mnie bomba!
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    ReplyDelete
  9. Żurek znam, bo jaki Polak nie, ale o ogórkowym to ja jeszcze nie słyszałam. Podeślę przepis Mamie, Tata będzie zachwycony!

    ReplyDelete
  10. Ja gotuję.Przepis mam od Cioci, która dopracowała żurki do perfekcji.
    Twój wygląda wspaniale! Mniammmm

    ReplyDelete
  11. Fajny taki inny żurek. Podoba mi się to inne wykorzystanie kwasu ogórkowego. Koniecznie do wypróbowania.

    ReplyDelete
  12. Świetny przepis! Sama nigdy bym nie wpdała, by żurek robić na kwasie ogórkowym, ale gdy przeczytałam u Ciebie o tym rozwiązaniu - od razu pomyślałam, że to w sumie ma całkowity sens:) /na pewno pyszne, muszę wypróbować!

    ReplyDelete
  13. ciekawy pomysł! do tej pory ogórki kojarzyły mi się tylko z ogórkową i chłodnikiem :))) Ten żurek z pewnością wypróbuję!
    pozdrawiam ciepło!

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...