Tuesday, December 14

Żurawinowa konfitura - do Świąt pozostało 10 dni :)



Żurawina raz jeszcze :) Konfitura będzie świetna do pieczonego mięsa - pięknie sie prezentuje włożona w wydrążenie po pestce w brzoskwini z puszki. Muszę wam powiedzieć, że ja nie jestem specjalną fanką serów pleśniowych, a do nich też ta żurawina pasuje. Orginalny przepis TU.


Przepis:
składniki:
200 g żurawiny
1 szkl. cukru
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
odrobina ziarenek wanilii

przygotowanie:
Do garnka włożyłam połowę żurawiny, dodałam cukier, wanilię i sok. Gotowałam na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie do masy żurawinowej dodałam pozostałe owoce i gotowałam jeszcze ok.20 min. Gotową konfiturę przełożyłam do wysterylizowanego weku, zamknęłam, postawiłam do góry dnem i zostawiłam do ostygnięcia. 


Do Gwiazdki zostało 10 dni, ale my jedziemy do rodziców, więc gorączki przygotowań nie przechodzimy :) Mimo tego coś do mamy przywiozę, między innymi taką żurawinkę :) Pozdrawiam wszystkich gorączkowo szykujących świąteczne przysmaki:) 

8 comments:

  1. 10 dni! Juz nie moge sie doczekac :)
    A konfitura, jak wszystko, co zurawinowe, jest pewnie smakowita.

    ReplyDelete
  2. Apetycznie wygląda ta konfitura, aż ślinka leci:)
    My też część świat spędzamy u mamy. Ja, jak zwykle zawiozę tam ciasta(3-4 rodzaje), pierogi, karpia i kapustę z grochem:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete
  3. na pewno pyszny uwielbiam żurawinę :-)

    ReplyDelete
  4. Zrobię bo kocham kanapki z kurczakiem i sosem żurawinowo-majonezowym :-) Pozdrawiam serdecznie! ;)

    ReplyDelete
  5. Piękne zdjęcia, a konfitura z pewnością pyszna!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete
  6. Dziękuję Wam Kochane za takie miłe słowa :)

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...