To jest zdecydowanie ulubione ciasto mojego męża (obok jabłecznika, sernika i drożdżowego ;p). Orginalny przepis tu, a ja z okazji Orzechowego Tygodnia dodałam do ciasta orzechy i lody czekoladowo-śmietankowe :)
Składniki:
1 margaryna
0,5 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, laskowych brazylijskich i nerkowców
łyżka mąki do obtoczenia orzechów
Posiekane orzechy dokładnie wymieszałam z łyżką mąki. Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia. Odlałamam pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodałam mąkę, proszek, żółtka, wanilię i orzechy. Wymieszałam i dodałam ubitą pianę z białek. Przełożyłam ciasto do foremki i piekłam ok. 1,5h w temp. 175 st.C. Polałam polewą czekoladową. Smacznego!
Jak ja zazdroszczę ludziom, którym wychodzą murzynki...i jeszcze takie orzechowe! Bajka...
ReplyDeleteArven ze mnie jest żaden cukiernik, spróbuj tego przepisu, a gwarantuję, że ci wyjdzie :) Pozdrawiam
ReplyDeleteciasteczko wyszło znakomicie na święta jak znalazł:) dodatkowo na polewę posypałam posiekane orzechy i znów zalałam polewą żeby się trzymały:) wbrew pozorom nie jest za słodkie:)
ReplyDeleteBardzo się cieszę, że ciasto smakowało, a pomysł z podwójną polewą - doskonały :)
ReplyDelete