Thursday, December 9

Rogaliki cynamonowe ze śliwkowymi powidłami mojej mamy

Prawda jest taka, że do rogalików, pączków i tym podobnych pyszności najlepsza jest marmolada lub dżem o bardzo zwartej konsystencji - takiej żeby można było to kroić. To daje gwarancję, że po upieczeniu trochę zostanie w środku. Ale jak tu sobie odmówić zrobienia czegoś na opak, gdy się ma przed oczami (a raczej na kubkach smakowych), najlepsze powidła śliwkowe, czyli w moim przypadku zrobione przez mamę? :) I tak powidła trafiły do rogalików, a jak komuś było mało nadzienia to sobie rogala zanurzył w powidłach i już :)
Przepis nie jest typowy, bo bez jajek za to z serkiem homogenizowanym, a orginał TU.


Przepis:

składniki:
2,5 szklanki mąki
150g serka homogenizowanego waniliowego
250g margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli 
marmolada do nadziewania

Z podanych składników zagniotłam ciasto i zostawiłam na godzinę w lodówce. Rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm, wykroiłam trójkąty posmarowałam powidłami i zwinęłam. Można posmarować jajkiem. Piekłam w ok. 190 st.C ok. 10 min.

Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam!

P.S. Przypominam o moim CANDY i jeszcze raz serdecznie zapraszam :)

3 comments:

  1. Ciekawy pomysł z tym serkiem homogenizowanym!

    Porywam jednego rogala, bo aż mi ślinka pociekła:)

    ReplyDelete
  2. Mmm, piękne rogale :)
    Ja mam za to tak, że część nadzienia wyjadam podle zanim zdąży w ogóle trafić do rogalików :P

    ReplyDelete
  3. Korniczku chyba ten serek sprawia, że one smakują jak półfrancuskie, porywaj na zdrowie :)

    Arven ja też pół nadzienia zjadam, a nawet surowym ciastem nie pogardzę :)

    ReplyDelete

Bardzo mi będzie miło jeśli zostawisz komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...